Zoek in ons assortiment:Houd mij op de hoogte


Email:

Informatie over ChiliGeschiedenis
Na de komst van de Spaanse veroveraars in 1548 werden wijnstokken in Chili aangeplant. Slechts 3 jaar later was het eerste Chileense oogstjaar een feit. In het begin was het voornamelijk bedoeld als drank voor de geestelijken, die de wijn nodig hadden voor de kerkdiensten. Chili stond al snel bekend als de voornaamste wijnleverancier van alle Spaanse kolonies. Als gevolg van de opkomende welvaart in Chili reisden de nieuwe rijken naar Europa en Frankrijk werd het grote voorbeeld. Halverwege de 19e eeuw kwamen de Franse druivenrassen in opmars, ingevoerd door welvarende landeigenaren, die in Frankrijk onder de indruk waren geraakt van de kwaliteit van de aldaar gemaakte wijnen. Doordat de Europese wijngaarden door de Phylloxera (druifluis) werden vernietigd emigreerde vele Europese wijnmakers naar Chili. Fascinerend genoeg zou de druifluis vanuit Frankrijk zo goed als elk wijnland ter wereld bereiken behalve het goed geïsoleerde Chili. Het Andesgebergte in het Oosten, de Atacama woestijn in het Noorden, Patagonië in het Zuiden en de Stille Oceaan in het Westen bieden een natuurlijke barrière waardoor Chili de verwoestende werking van de Phylloxera bespaard is gebleven.


De streek en het klimaat
Chili is een lang smal land met een lengte van ca. 4300 km. De wijngebieden strekken zich uit over een lengte van ca. 1400 km in het middengedeelte van het land, tussen de 27e en 39e zuiderbreedte graad. Het unieke van het landschap wordt gekenmerkt door vele valleien en rivieren vanuit het Andesgebergte. Het klimaat kenmerkt zich door veel neerslag in de wintermaanden en een periode van lange droogte gedurende de lente en zomer.

Wijngebieden
Valle de Aconcagua, een relatief klein gebied ca. 100 km ten noorden van de hoofdstad Santiago. Hier komen uitstekende rode wijnen vandaan. Met name Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.

Valle de Casablanca, ten westen van Santiago. Deze streek ondervindt een sterke (verkoelende) invloed van de oceaan. Dit gebied staat bekend om de koele klimaatwijnen; Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier & Pinot Noir.

Valle de Maipo, gebied ten zuiden van Santiago. Hier is de Chileense wijnbouw oorspronkelijk gestart. Voornamelijk aanplant van blauwe druiven. Slechts een witte druif is nog op een redelijke schaal aangeplant; de Chardonnay.

Valle de Cachapoal & Valle de Colchagua, twee gebieden voorheen onder één noemer Valle de Rapel. Het klimaat van de Cachapoal vallei is ideaal voor fruitintense Merlots. Hier staat de vallei om bekend. De Merlots uit deze vallei mogen tot de beste van Chili worden gerekend. De Colchagua vallei staat daarentegen bekend om Cabernet Sauvignon, Carmenère en Syrah.

Valle de Curicó, nog verder naar het zuiden, zo’n 200 km onder Santiago ligt de Curicó vallei. Het heeft 2 subregio’s: het noordelijk gelegen deel aan weerszijde van de Teno rivier en het zuidelijke gelegen deel aan weerszijden van de Lontué rivier. Van beide rivieren wordt water gebruikt voor irrigatie. Tegenwoordig steeds vaker door middel van druppelirrigatie. Belangrijkste druiven uit de Curicó vallei zijn: Sémillon, Sauvignon Blanc, Chardonnay en Cabernet Sauvignon.

Valle de Maule, met bijna 30.000 hectare wijngaardoppervlak het grootste wijngebied van Chili. Belangrijkste druivenras is de pais, een lokale druif welke voornamelijk voor de productie van eenvoudige basiswijnen voor de lokale markt. Echter vindt er een omslag plaats en worden er steeds meer internationale druivenrassen, zoals Merlot, Sauvignon Blanc en Chardonnay, aangeplant.

Valle de Bío Bío. Het meest zuidelijk gelegen wijngebied in Chili, vernoemd naar de rivier Bio-Bio. Het koele klimaat in de Bío Bío vallei leent zich uitstekend voor frisse en fruitige wijnen, met name Pinot Noir en Chardonnay. Temperatuur van dag en nacht kunnen in dit gebied zo’n 17 graden Celsius verschillen.

Wijnhuizen

Terug naar wijnlanden