Zoek in ons assortiment:Houd mij op de hoogte


Email:

Informatie over Zuid-AfrikaGeschiedenis
Jan van Riebeeck stichtte in 1652 op de Kaap een Nederlandse kolonie. Slechts 3 jaar later plantte Van Riebeeck er druivenstokken. Op 2 februari 1659 zag de eerste wijn, gemaakt van Kaapse druiven, het licht, vermoedelijk gemaakt van druiven afkomstig van stekken van de Muscatel en Steen (beter bekend als Chenin Blanc). Later zal Simon van der Stel een belangrijke bijdrage leveren aan de geschiedenis van de Zuid Afrikaanse wijnbouw; Gouveneur Van der Stel, Van Riebeeck's opvolger, legde in 1684 de wijngaard Groot Constantia aan, wat later de bekendste wijngaard van Zuid Afrika zou worden. De wijnbouw neemt met de komst van Franse Hugenoten, tussen 1680 en 1690 een grote vlucht. Ze vestigden zich in Franschhoek, Paarl, Drakenstein en Stellenbosch en leerde de Nederlanders niet alleen wijn te maken maar die ook te drinken en met eten te combineren. Laat in de 19e eeuw trof de Phylloxera (druifluis) de Zuid Afrikaanse wijngaarden. Niet één wijngaard zou dit overleven en pas 30 jaar later, rond 1917 was de Zuid Afrikaanse wijnindustrie deze klap te boven. Echter, in een impulsieve reactie, plantten de wijnboeren teveel aan met als gevolg een enorme overproductie waardoor de prijzen van de wijnen kelderden met als gevolg nog eens 25 jaar ellende. In de jaren 70 en de beginjaren 80 van de vorige eeuw kenmerkten de Zuid Afrikaanse wijnen zich door een zondoorstoofde volheid. Pas na 1984 trad er meer verfijning op en liet men bij de druivensoorten het fruit meer tot zijn recht komen, wat de wijnen zeer ten goede komt.


De streek en het klimaat
De Westkaap wordt omgeven door twee oceanen; aan de westkant de Atlantische Oceaan en aan de zuidoost zijde de Indische Oceaan. In het binnenland bieden hoge bergketens beschutting voor één van de mooiste wijngebieden ter wereld. Het klimaat in de Kaap is te vergelijken met het Middellandse Zeeklimaat; in de winter valt er regen en ligt de temperatuur rond de 10 graden Celsius. In de zomer is het warm met veel zonuren en waait er veelal een zuidoostelijk bries vanaf zee die voor de verkoeling aan de wijnranken zorgt. De bodem varieert van graniet, kiezels, zandsteen tot en met kalkafzettingen en leem.

Wijngebieden
De belangrijkste wijngebieden zijn te vinden in de Coastal Region, het gebied in het zuidwesten van van de Kaap. Hier bevinden zich de belangrijkste districten van Zuid Afrika: Stellenbosch, Paarl, Franschhoek, Constantia, Swartland, Tulbach en Durbanville. Stellenbosch, vernoemd naar de bossen van Gouveneur Simon van der Stel heeft zijn eigen universiteit en onderzoeksinstituut.

Wijnhuizen

Terug naar wijnlanden